středa 15. listopadu 2006

Pití alkoholu

(průběžně doplňováno)

Lenka na svém (společně s jinými sdíleném :) blogu napsala v provokativním (já chytnu na 1. sešlápnutí :)) komentáři:

"Ale taky nechápu, proč se lidi opíjejí, když je jim potom špatně... a vícero věcem nerozumím... Já o tom radši mluvit nebudu, páč přestávám být asi akceptovatelná osoba. :-)))"

A nebyla by to Lenka, aby mě nedonutila k zamyšlení nad věcí, která byla malinko méně týkající se článku samotného :)

Když se na to podívám okem člověka, který si svůj život dokáže bez alkoholu poměrně snadno představit, tak mě napadá několik důvodů:

Psychologický aspekty:

Původní jayeeho rozdělení):

a) Neschopnost uvědomit si potřeby vlastního těla - myslím, že lidé, kteří si uvědomují fungování těla natolik, že jsou s ním tak zvaně sžití a jejich tělo jsou oni sami, musejí nutně abstinovat (OT: otázka je, jak je to třeba s masem, ale nejsem natolik sžitý s vlastním tělem, abych ji zodpověděl :)).

b) Neschopnost uvědomit si potřeby vlastní duše (ach jo, nechtěl jsem být dualista... :( Tak ducha už preventivně nepřidám :)) - hodně lidí utíká samo od sebe, ať už prostřednictvím hudby, televize, internetu, nákupů... no a holt i prostřednictvím alkoholu.

Wu (kom. 6, 2006) ve svém pojetí zmiňuje ještě:

c) Schopnost uvědomit si potřeby vlastní duše. Mysl přesycená daty, informacemi a stresem potřebuje uvolnit. A protože to neumíme jinak, sáhneme po osvědčeném prostředku... který je společensky tolerovaný. No a když už je v těle, většinou naruší i schopnost odhadu kdy už má člověk dost, takže nám je potom špatně :) Jayee (kom. 8, 2006) však poukazuje na důležitost věty "A protože to neumíme jinak..."


Sociologický aspekty, tzn. kulturní zakonzervovanost a věci, který z ní vyplývaj, tzn.:

Původní jayeeho pojetí:

d) Prostředí poměrně nakloněný pití alkoholu – docela mi vadí, že když někde hltám nealko, tak se mě lidi ptají, jestli nejsem nemocnej a mají blbý kecy. Co mě ale nejvíc dráždí, když mi do toho začne kecat obsluha v podniku nižší cenové skupiny... :-/

e) Relativně nízká cena alkoholu – No dejte si třeba 2 deci džusu za 25 nebo 30 korun... A druhá věc, zkuste na tom vydržet celý večer...

f) Zakořeněná představa, že alkohol umocňuje zábavu - ve skutečnosti ji spíš degraduje. Nedávno mi říkal kamarád, jak se nudil, když byl někde s pijícíma spolužákama a nemohl pít... A pak mi u kofoly trochu pohonil ego, že se mnou při abstinenci ho to nenudí (jen se vychloubám, aby bylo vidět, že mám spoustu špatných vlastností a abyste moje příspěvky nebrali tak, jak jsou, a trochu nad tím kriticky mysleli ;-))

Dále někteří (kom. 1, kom. 5, 2006) hovoří o g) Vytvoření/utvrzení (víceméně) rovnostářského společenství, v němž hierarchické (společenstké) role pomalu ztrácejí kontury a platnost. Ťukání sklenicemi, tykání atd. - to jsou jasný znaky liminárního společenství (V. Turner). :-))

 

v neposlední řadě antropologický aspekt:

h) Přechodový rituál – oslavy, čili přechod do dalšího životního období, páteční kalby – symbolika ukončení strastí pracovního týdne. Mimo kategorii jsou vysokoškoláci, kteří absolvují tyto přechodové rituály ze dne na den.

Rincewind (kom.1, 2006) na tento aspekt nahlíží jako na nastolení Chaosu (všichni se zpijou pod obraz a ruší (v sobě i mimo sebe) veškerý Řád) a ráno, po kalbě, v morální i fyzické kocovině nastolují znovu Řád správné životosprávy; řád, jehož dodržování časem nutně upadá a spěje k opětovnému nastolení rituálního Chaosu ;-))

 

Víte, co se mi líbí na buddhismu? Dalajláma (have a look it! :) - to byl jinotaj – kdo ho rozlouskne, má u mě plus, protože si budu myslet, že čte mýho oblíbenýho filozofa, nebo že má takovej vhled :) ) říká něco v tom smyslu, že jestli je něco ve svatých textech, co už pozbylo platnost, změňme tedy svatý texty a neřiďme se tím, co je psáno, jen proto, že je to psáno. Takže i když tenhle příspěvek není ani zdaleka svatej, pojďte společně vymyslet další důvody, proč lidi pijou alkohol ;-)

P.S. A pak o tom napíšu diplomku i s vašima citacema, ale ještě předtim vás z toho vyzkoušim. Samozřejmě včetně toho, jaké pojetí zastává který autor v jakém komentáři :-D

 

14 komentářů:

  1. ad f) ...nastolení Chaosu (všichni se zpijou pod obraz a ruší (v sobě i mimo sebe) veškerý Řád) a ráno, po kalbě, v morální i fyzické kocovině nastolují znovu Řád správné životosprávy; řád, jehož dodržování časem nutně upadá a spěje k opětovnému nastolení rituálního Chaosu ;-))

    g) Vytvoření/utvrzení (víceméně) rovnostářského společenství, v němž hierarchické (společenstké) role pomalu ztrácejí kontury a platnost. Ťukání sklenicemi, tykání atd. - to jsou jasný znaky liminárního společenství (V. Turner). :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, tak tohle tě zaujalo? Bála jsem se, co vybereš z s té spousty žvatlanin. ... To sis nemohl vybrat něco lepšího, moudřejšího, vznosnějšího????? :-))))))))))))))))) Ty vytáhneš alkohol... :-))))
    Alkohol, taková zbytečnost. ... Hm, ale třeba to bude prostší... třeba to lidi pijou, protože jim to chutná a protože jim po tom špatně není. (?) :-)

    h) Lidi jsou divný, dělaj různý věci. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Rincewinde, co se týče f), možná to tak je, ale obávám se, že veškerý řád a strukturovanost je stejně jenom uměle vytvořený, aby se lidem postavila pod nohy plošina a nemohli si všimnout, že umí lítat. Jestli se tedy lidé snaží zbavit toho sluníčka, který si namalovali na okno, bylo by jednodušší, aby umyli okno a nechali do místnosti svítit ty pravý sluneční paprsky, než aby okno zakryli ubrusem... S g) nesouhlasím. Opravdu si nemyslím, že lidé pijí alkohol kvůli vyrovnávání sociálních statusů.

    OdpovědětVymazat
  4. Lenko, samozřejmě jsem si vybral daleko horší žvatlaniny :)

    OdpovědětVymazat
  5. ... horší žvatlaniny, říkáš... a sakra, budou problémy ... jsem si navařila ... karma mě dohání ... ajajaj ... už musím běžet, tedy. Ale já se na to vykašlu, co se budu honit. Zůstanu stát, třeba si mě moje vlastní karma nevšimne. :-)
    Zkusím tě zabavit.
    Hele, Jayee, a víš, že se mi ty Rincewindovy f) a g) zdály docela rozumný? Já tomu nikdy moc nedala, ale co vím, tak můj muž chodil po nějakém pracovním vypětí si dle jeho slov \"vypít mozek\" s významem vygumovat jej.

    a g) Náhodou, v hospodě a na oslavě se všechno srovná, od uričté hladiny alkoholu jsou všichni kamarádi, začnou si tykat a pak si daj do nosu. Taky se dělá se to záměrně kvůli \"utužení kolektivu firem\" - do vinných sklípků, pořádají se prasečí hody u toho několik beček piva. Všichni se zmažou, řeknou si všechno od plic, šéf nešéf, naštěstí si to pak nepamatujou, navíc nikdo neví, co vlastně vyváděl, tak jsou pak všichni nějakou dobu hodný a poslušný ... Znám to z vyprávění.

    OdpovědětVymazat
  6. h) schopnost uvědomit si potřeby vlastní duše. Mysl přesycená daty, informacemi a stresem potřebuje uvolnit. A protože to neumíme jinak, sáhneme po osvědčeném prostředku... který je společensky tolerovaný. No a když už je v těle, většinou naruší i schopnost odhadu kdy už má člověk dost, takže nám je potom špatně :)

    k OT u otázky a) Tělo si řekne, že mu maso nedělá dobře. A když se maso úplně vynechá, tak si po určité době tělo zase řekne, že ho potřebuje. Např. jednou za tři týdny.

    OdpovědětVymazat
  7. Lenko, f) je ve skutečnosti jenom natvrdo řečené e) ;-) A g) asi nemůžu posoudit, protože si s většinou lidí ve svym okolí tykám, nemám šéfa a ani nemám nikoho, kvůli komu bych se musel opít, abych mu moh\' vynadat :)

    OdpovědětVymazat
  8. Wu, to je docela zajímavý, ale je tam hodně důležitý to \"A protože to neumíme jinak...\" :)

    OdpovědětVymazat
  9. ad 7: Jayee, vím, jak to máš-nemáš se šéfstvem, já to znám taky jen z vyprávění, ale husí kůže mi jde po těle, když slyším story (vlastně stories), jak se ve velkých společnostech \"vyrábí\" neformální atmosféra. (Znám to z mnoha zdrojů) Jeden den se spolu opijou, válej se spolu ve společný vířivce a pak tě druhej den třeba vyhoděj. A říká se tomu firemní kultura. Ale to tady nechci rozmazávat. Pardon.

    ad 6: h) No, to vyčištění hlavy tu už bylo zmíněno. Rychlý uvolnění. Jako cukru se říká rychlá slast, tak alkoholu by se mohlo říkat rychlé uvolnění. - Nemůžu říct, že bych si ještě ráda občas nenalila třeba skleničku Martini s ledem a citónem, nohy na stůl a pomalu upíjet a užívat si uvo..lll...ně...nííííí..... Jenomže pod diktátem svého těla :-) už si nemůžu čichnout ani ke špuntu, páč v tu ránu se mi točí hlava, kdybych si lízla, rozbolí mě odporně hlava, a kdybych polkla doušek či dva, tak mě budou bolet tak klouby a svaly, že mě to fakt za to nestojí. Po decce vína bych pravděpodobně strávila večer v objetí s toaletní mísou.
    Tím mě moje tělo naučilo hledat jiné způsoby uvolnění. Znala jsem jich desítky. Ale je to pracný (furt dejchat, lézt do horký vany, meditovat, courat se někde lesem, to vždycky nejde) a tak jsem se naučila (učím se stále!!!) se nenechat příliš vyvádět z míry a zbytečnosti vypouštět z hlavy ven, v podstatě žít v uvolněném stavu rovnou, nemuset si k tomu pomáhat. Ale netvrdím, že mi to jde pořád. Někdy jo, někdy ne. Nicméně vím, že to jde.

    Čili nastoluji další písmenko:
    třeba i) Lidi se příliš mentálně zahlcujou hloupostma (informace, pracovní problémy, starosti doma) kdyby se naučili věci neprožívat tak negativně, nemuseli by si pak zajišťovat to rychlý uvolnění. Prostě by uvolnění byli víceméně pořád.

    OdpovědětVymazat
  10. Ale i) přidám až zejtra, jsem příliš unaven... A pod jinym písmenem :) Dobrou noc!

    OdpovědětVymazat
  11. Netušil jsem, že budeš citovat komentáře a \"updatovat\" svůj článek (navíc \"bez autorizace\" :)
    Ještě k tomu G) Neřekl jsem, že lidi pijou s CÍLEM srovnat, resp. smazat sociální status; jen konstutuju - podle mě zřejmý - fakt, že společná konzumace alkoholu (a podobně i \"lehkých\" drog, např. \"joint\" marihuany) často inklinuje k vytvoření (byť jen třeba chvilkového, dočasného) \"společenství rovných\" v tom smyslu, že se (částečně) přestane brát ohled na \"společenský status\" (majetek, postavení, vzdělání atd.). Lidi, kteří se běžně potkávají jen v kontextu svých společenských rolí a musí se podle nich chovat, si tak mohou \"u piva\" odpočinout od např. úředního způsobu mluvy a \"normálně pokecat\" s \"normálními lidmi\". Tím však rozhodně nechci říct, že to bez alhokolu nejde :) U všeho třeba dbát míry.
    Odkazoval jsem na skvělou knihu V. Turnera \"Průběh rituálu\", v níž se sice o alkoholu - pokud vím - nemluví, zato je tam velmi pěkně ukázáno, že lidské společnosti si vedle hierarchického strukturního uspořádání, které s sebou nese právě instituce majetku, společenského statusu atd., vytvářejí různými cestami \"liminární\" společenství, které jsou specifické právě rovností a absencí hierarchických struktur (velmi volně řečeno), jako byli např. ve středověku františkáni nebo ve 20. stol. hippies. Obojí musí ve \"zdravé\" společnosti fungovat v jakési rovnováze. Knížku vřele doporučuji!

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě poznámku: takovéhle alkoholické \"společenství rovných\", když se pro člověka stane jedinou \"komunitou\", je přinejmenším úpadková forma, kterou rozhodně nechci hájit, spíš naopak. Zbývá lidem, kteří už nikam jinam nepatří; smutný osudy štamgastů nádražních náleven.

    OdpovědětVymazat
  13. V příloze MF z 16.11. čtu (rozhovor s Petrou Procházkovou s.4): \"... jsem se opila s ruským generálem, abychom se sblížili, a on mi vyprávěl..\" -

    další písmenko) je to nástroj ke sblížení, mezi mužem a ženou se sexuálním podtextem, nástroj k urovnání konfliktů, k \"prolomení ledů\" obecně. Tento nástroj je nejobvyklejší a nejakceptovanější a taky nejlépe čitelný jako signál ochoty a vůle k onomu \"prolomení ledů\".

    OdpovědětVymazat
  14. ja piju abych zustala dlouho zdrava! Pry se ma pit sklenka denne a hlavne nevynechat. Plati to ale jen od ctyriceti let. Pak je jedno, zda nejaky neuron umre nebo ne. Hlavne ze ostatni fungujou :o)

    OdpovědětVymazat