pátek 1. září 2006

O vztazích

Často si pokládám otázku, jaký je vlastně rozdíl mezi tím, čemu se v naší společnosti říká přátelství a tím, čemu se říká láska.

Jak píše Bochenski, už od Stoiků dělíme lásku na 4 druhy: rodinnou (storge), přátelství (filia), milostnou (eros) a duchovní (agapé). Už ve starém Řecku tedy bylo přátelství bráno jako typ lásky.

Já se ptám: Je mezi těmito typy nějaký kvalitativní rozdíl?

Rozdíl je v tom, že svoje rodiče a sourozence si nevybíráme, a tak jsme nuceni je milovat jako někoho, kdo nám dal život, resp. jako někoho, kdo byl vržen do stejného víru jako my.

Své přátele si mnohdy vybíráme, ale platí tu to, o čem hovořil Alvin Toffler v rozhovoru pro Gazetu Wyborczu (česky u nás v Lidových novinách a na Virtuálním inovačním parku), kde hovoří o problému nadměrné volby. Toffler říká: "... nadměrná volba má podobné účinky jako nedostatek volby. Když je v obchodě deset druhů hořčice, můžeš je vyzkoušet a vybrat si, která ti chutná. Když jich ale je sto nebo tisíc, nemáš už naději je ochutnat, nevybíráš si. Musíš prostě losovat. Satelitní anténa u mne na střeše chytá stovky programů, ale já se mohu samozřejmě dívat nejvýš na šest nebo na sedm. Abych si mohl racionálně vybrat, musím přesně vědět, co potřebuji. Kdybych to nevěděl, prožíval bych permanentní stres, zmateně bych střídal kanály a byl bych pořád frustrovaný, dezorientovaný. A tak to je skoro ve všech oblastech našeho života." Ano, ve všech, i ve hledání přátel.

U partnerských vztahů je to v podstatě stejné, jenom je ta volba ještě víc o náhodě, protože výběr probíhá podle povrchnějších kritérií...

To jsou tedy rozdíly mezi vyhledáváním lidí , které považujeme za hodné naší lásky. Je ale v samé podstatě vztahu, na nejniternějším existenciálním základu nějaký kvalitativní rozdíl mezi láskou k rodičům, sourozencům, přátelům či partnerovi? Není při proniknutí do hloubky jediná láska, agapé, na kterou je v případě storge naroubována úcta k rodičům a respekt k sourozencům, v případě filia společné zájmy nebo povahové vlastnosti s přáteli či v případě erotu vyšší míra intimity ?

Co myslíte? ;-)

2 komentáře:

  1. já myslím, že to tak je. nebo by to tak mělo být, pokud je to doopravdy láska. popisoval Bochenski agapé nějak hlouběji?

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, krom toho já bych tyhle kvazifilozofy nebral tak vážně :)

    OdpovědětVymazat