středa 18. června 2008

Tour of Austria (1. etapa, Brno-Wien-Salzburg)

Horská etapa, vrcholy Kapuzinerberg a Hohensalzburg.

v autobuse cca 150km, cca 120 minut

ve vlaku 317km, 208 minut

Cesta žlutým autobusem proběhla v pohodě a před čtvrt na šest ráno jsme vystoupili na nádraží Wien Pratestern. Čas do 7:08, kdy z Westbahnhofu vyjížděl vlak do Salcburku, jsme využili cestou mezi oběma nádražími. Bohuželve vlakiu do Salcburku už se mi nechtělo moc spát, tak jsem poslouchal rozhovory španělského chlapce se švédskou dívkou, debaty dalších Španělů a Rusek (ať žije globalizace!!!:))

Po půl jedenácté jsme vystoupili v Salcburku a vydali jsme se zkoumat zdejší krásy. Salcburk - připomínám pro ty, kdo to nemají rádi - je o hodně kopcovitější než Hradec Králové...Relativně malý centrum je obehnaný kopcema a skálama. Prvním cílem naší cesty byl Kapuzinerberg. Už na úpatí stoupání, který mělo snad 30%, jsem prohodil, že cesta není moc uzpůsobená pro lidi s patnáctikilovym batohem na zádech a kocovinou.Ono už při pohledu zespod to vypadalo jako zeď... nakonec druhá půlka nebyla tak prudká jako první a dostali jsme se na vrchol kopce (jestli to byl teda on :D) s restaurací... Cestou jsme minuli tabuli oznamující výskyt kamzíků a informace o nich. Když jsme scházeli, uviděli jsme asi deset metrů před sebou u cesty nehybně stojícího kamzíka. "Jé, já nejdřív myslel, že je živej," prohodil kamarád... Po tom, co jsme se dostali asi na 5 metrů a kamzík na nás otočil hlavu, už jsme si to mysleli oba... Pak několikrát chvíli běžel před námi a otáčel se, jako když pes čeká na pána, než se ztratil v lese... Kousek nad úpatím jsme se usadili na schodech pod pomníkem... no koho asi v Salcburku, že... Namazal jsem se opalovacím krémem, což zjevně vyvalalo ve zbytku dne zvýšenou oblačnost a pak jsme seděli a nadávali, že nevíme, co s tim vínem budem dělat, ale že je nám tak blbě, že pít ho nebudem. Za chvíli jsme uviděli pomalým krokem nahoru šplhajícího mnicha, který hodil něco do schránky jednoho z domků a zase se šoural dolů... Pošta! V tu chvíli jsme se na sebe šibalsky podívali ;) Pod schránkou byla taková pěkná konstrukce akorát na... no prostě jestli to víno vylili, jejich blbost ;)

Dále jsme důkladně v rámci možností prochodili centrum a druhým vrcholem dne byla pevnost Hohensalzburg. Při cestě se nic zajímavýho nedělo, do pevnosti jsme se za 8 euro nevydali, vyfotili jsme lanovku, která jezdila neustále nahoru a dolů a snědli něco ze svých zásob... Pak jsme prochodili centrum a vydali se okouknout trolejbusem č. 1 Wals-Siezenheim Stadion... Který lístek si koupit, to jsme tak nějak natipovali, protože jsme úplně nepochopili systém a cestou tam jsme ho ani nepoužili, protože jsme nenašli nic, kam by se měl strčit :) Cestou zpátky už jo, ale ono to při pohledu na řecký a ruský fanoušky spíš vypadalo, že při Euru je MHD zadarmo :) Stadion jsme zhlédli, protlačili se asi kilometrovou frontou k němu a zpátky a pak už jsme se vydali sledovat zápas do místní sportovní kavárny. Dali jsme si Schwarz Tee a Pfefferminz Tee a vydali se na nádraží.

4 komentáře:

  1. Ještě že vás nenapadlo toho \"živýho\" kamzíka poplácat po hlavě... .))

    OdpovědětVymazat
  2. No je pravda, že neměl cedulku \"prosíme, nedotýkejte se exponátů\" :)

    Další etapa bude snad zítra, dnes je to \"nestíhačka\"... Snad do tý doby nezapomenu děj :D

    OdpovědětVymazat
  3. Už se nemůžu dočkat, co z tebe zas vypadne:) Tohle vážně vypadá na prvotřídní akci

    OdpovědětVymazat