pondělí 25. ledna 2010

O interpretaci světa

aneb kritika kapitalismu v šalině.

Šalina číslo osm je pro mě místo, které mě neustále plní rozhovory jiných lidí... Tentokrát vedle mě přistoupily dvě paní staršího věku, z nichž jedna vůbec nemluvila, jen přikyvovala, zatímco druhá... kritizovala. "Dneska je krize a ty mladý často nemůžou sehnat práci a ten kdo ji sežene pak musí dřít, aby si ji udržel a není pak doma a neužije si život a všichni jsou na sebe hrubý a kdo dostuduje, tak jde radši hned za hranice a to za toho minulýho režimu nebývalo, to jsme měli jistoty a všichni se k sobě chovali hezky a každej měl práci a kde bydlet..."

Měl jsem nutkání té paní říct, ač jsem to nakonec neudělal, protože bych jí to asi řekl příliš agresivně, že taky máme svobodu. Že nikdo nikoho nenutí se za něčím honit. Že kdo chce a něco umí, ten si práci vždycky sežene. Že ten, kdo vystuduje, jde za hranice, protože má tu možnost a protože místo desetkrát většího platu oproti minulýmu režimu tam má čtyřicetkrát větší, zatímco dřív mohl odjet taky, ale tak možná na dovolenou do Bulharska. Že dřív na sebe lidi rozhodně hodnější nebyli a že měli jistotu, že až přijdou banány, že na ně budou stát dlouhou frontu.

Třeba to řeknu příště někomu jinýmu, kdo takhle vidí svět a nahlas předává svůj pohled jiným... 

9 komentářů:

  1. No, tyhle řeči umřou s těma, co je hlásají. Oni prožili v té době mládí, takže logicky bylo všechno lepší.
    Napadlo mě (asi jako tebe) mnoho odpovědí. Ta moje oblíbená je: \"Co za socialismu... za první republiky! 10dkg salámu to bylo ňákýho salámu!\"
    Nebo: \"Jo, za socialismu, to mě ještě nebolely klouby, vás taky bolej, pani, žejo? To bude tím kapitalismem ...\"
    \"Jo, pani, máte pravdu, akorát kdybysme šli za socialismu přes hranice, tak nás zastřelili, víte?\"
    Nebo: \"Jo, dřív měli lidi kde bydlet, to máte pravdu. Já vyrost s našima, třema sourozencema u dědy a babičky v dvoupokojáku.\"
    Nebo: \"Jo, dřív nikdo nemusel dřít, to máte pravdu. Všichni měli práci, ale vlastně nikdo nepracoval...\"

    Co koho ještě napadá? Pamatuješ si na něco, Jirko?

    OdpovědětVymazat
  2. On ten sociálismut, to byl vlastně zázrak.
    Přestože všichni všechno měli, všichni kradli. Přestože všichni kradli, nikde nic nechybělo. Přestože nikde nic nechybělo, nikde vlastně nic nebylo. Přestože nikde nic nebylo, všichni všechno měli ... a tak dokola.

    OdpovědětVymazat
  3. No řeči s nima asi umřou, jenom aby myšlenka nepřežila... Já nevim, sám za sebe, možná to je tím, že nejsem v důchodovym věku, ale nikdy jsem se nevázal na minulost, nebo neměl pocit, že \"tenkrát to bylo dobrý, za to teď to stojí za ***\", takže tohle docela těžko chápu.

    No pamatuju si na ten skvělý \"toaletní\" papír :D

    OdpovědětVymazat
  4. ad 3: \"nikdy jsem se nevázal na minulost\" - tomuhle jsem se docela usmála. Jirko, jednoduše jsi žádnou pořádnou minulost neměl a pořád ještě nemáš. Až ti bude minimálně dvakrát tolik nebo třikrát, jako těm dámám, pak si teprve můžeš vyzkoušet, jestli třeba k tomu (jo za mýho mládí bylo všechno lepší, tráva zelenější, nebe modřejší...) taky neujíždíš. :-))

    Jinak ten toaletní papír, to mi vysvětlil Slávek (jeho stránky na mém blogu), který do toho tehdy viděl. Vyhořela papírna a západ prý nám odmítl pomoc. Nevím, proč nám nepomohli bratři z RVHP, ale asi jsme to měli rozdělené tak, že toaleťák pro RVHP vyrábíme hlavně my, nevím...... Bůhví, zda toaleťák v naší kvalitě vůbec Rusové měli, když si i místo záclon v Milovicích lepili noviny.

    OdpovědětVymazat
  5. [5] \"Jinak ten toaletní papír, to mi vysvětlil ... který do toho tehdy viděl. Vyhořela papírna a západ prý nám odmítl pomoc.\"
    1. ale prd. vždyť i tady bylo za bolševika několik papíren, jenže centrálně plánovaná socialistická ekonomika plánovala (cca rok!) dopředu suroviny pro výrobu a nárokovala ve státním rozpočtu finance - čili nebylo rok \"operativně\" kde vzít. a že nic navíc nebylo ani ve státech rvhp je zcela logické, měli ekonomiku ve stejném svrabu - investovalo se v 80% do těžkého průmyslu. (a specializace na výrobky pro státy rvhp se týkala jen drahých krámů náročných na výzkum, hajzlák to nebyl)
    2. ten západ co odmítal pomoc bych chtěl vážně vidět - pro ty výrobce je to kšeft. jejich ekonomika byla samozřejmě privátní - takže s kým tak asi soudruh štrougal jednal? s předsedou spolkové vlády? a o čem?
    3. tehdejší dotované ceny v uzavřené ekonomice vypadaly cca takto: role hajzlpapíru 3kčs (plat 2-3t.), při totálním nedostatku deviz způsobeném nekonkurenceschopností byly kurzy západních měn šílené: ostatně dovezl se sem i rakouský hajzlák za cca 18kč za roli - pro náš tehdejší trh neprodejné, přesto při tehdejších kurzech to stát ještě musel dotovat a tak na tom dost tratil.
    takže ten vysvětlovač viděl tak leda na dveře od záchodu.

    OdpovědětVymazat
  6. ad 6: Hele lední brtníku, Na Slávka mi nesahej, možná, že si to, co řekl, špatně pamatuji nebo jsem to špatně napsala ....... fakt nevím. Ale ty toho nějak moc víš? Odkudpak??? :-))) Jinak díky za informace.
    Docela by mě zajímala vaše debata, jak to tenkrát všechno bylo doopravdy.

    OdpovědětVymazat
  7. ad 5: Zasmát se můžeš, ale já slyšel kolikrát i od vrstevníků, jaký to bylo krásný bejt dítětem...

    OdpovědětVymazat
  8. ad 8: No jo, ale to neplatí. :-) To ještě člověk nevnímal život plnohodnotně v celé šíři. Když jsme byli v bříšku, tak to bylo úplně nejlepší. Naštěstí si to hned tak někdo nepamatuje, jinak by se dožadoval návratu - aspoň slovně. :-)

    OdpovědětVymazat