sobota 9. srpna 2008

Tak máme první olympijský zlato

od Kateřiny.

První olympijský zlato na hrách v Pekingu získala česká střelkyně Kateřina Emmons. Nepřijde vám na tom nic divnýho? Mně výjimečně ne, jenom mi nejde do hlavy, jak je to teda vlastně s tim přechylováním ženských příjmení. Napadá mě několik možností.

1) Protože Kateřina Jacques se taky nepřechyluje, možná se přechylujou jen cizinky a ne Češky, což by znamenalo, že jestli si to Kateřina Emmons po plánovaný mateřský rozmyslí a bude střílet za USA, tak se z ní stane Emmonsová. A možná si onehdá americká basketbalistka Taj McWilliams nepřímo říkala o české občanství, když měla ve smlouvě s Brnem bod, že se její příjmení nebude smět přechylovat :)

2) Druhou možnou variantou je, že se nepřechylují jenom Kateřiny, což by bylo pro Kateřinu Emmons jednodušší, protože by jí nikdo v Čechách nekomolil jméno, ani kdyby střílela za "státy" :)

3) Třetí variantou je to, že dotyčné musely obeslat všechna média s prosebným dopisem, aby jim tam jména nepřechylovali a protože naši novináři jsou lidé hodní a vstřícní, učinili tak.

Zajímavý je, že jsem nedávno sledoval rozhovor s jistým jazykovědcem, kterej měl pomalu panickou hrůzu z toho, "jak by se to skloňovalo, kdyby se nepřechylovalo". A co takhle skloňování některých křestních jmen? Uděláme z Dagmar Havlové Dagmaru proto, aby čeština mohla ukázat svoje přednosti?

Pro naše jazykovědce: je to prosté, vyzkoušené a funguje to! Konkrétně takhle:

1. pád: (Kateřina) Emmons

2. pád: (Kateřiny) Emmons

3. pád: (Kateřině) Emmons

4. pád: (Kateřinu) Emmons

5. pád: (Kateřino) Emmons

6. pád: (Kateřině) Emmons

7. pád: (Kateřinou) Emmons

No řekněte, připadá vám to tak nepochopitelný, že za to stojí nerespektovat znění něčího příjmení?

4 komentáře:

  1. Hele ale, mě třeba přijde divný přechylovat i příjmení cizinek. Když se třeba Julie narodila jako Roberts, proč by z ní nějakej umrněnej středoevropskej národ měl dělat Robertsovou?

    OdpovědětVymazat
  2. Ale Plho, o tom se zde už dobrou čtvrthodinu bavíme ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ono by to neznělo tak inteligentně, kdybych napsal jednou větou, že \"přechylování je p**ovina\" :D

    OdpovědětVymazat
  4. No, nemusíš se projevovat inteligentně za každou cenu... My to o tobě víme. Nebo aspoň máme podezření. ;)

    OdpovědětVymazat